Det nærmer seg sommer og ferietid. I artikkelen “avtal sommerferien nå” setter Jens Kristian Johansen i advokatfirmaet Grette søkelys på de negative sidene ved sene avtaler om avvikling av sommerferie. Og det faktum at dårlig og sen planlegging kan føre til konflikter og dårlig stemning på jobben.
Som en hovedregel bør ferien avtales så tidlig som mulig og senest to måneder på forhånd. Denne regelen finner man nedfelt i en rekke personalhåndbøker og innebærer altså at dersom ferien skal avvikles i juli, så bør den i skrivende stund (1.mai) allerede være avtalt.
Jeg vil tro at flere enn undertegnede innser at man denne helgen ikke bare var sent ute med innlevering av selvangivelsen, men at man også er ute i seneste laget med både planlegging av og avtale om sommerens ferie.
Ferieplanlegging i tidBANK
Med tidBANK er det heldigvis ikke umulig å få unna ferieplanleggingen i løpet av helgen. Litt avhengig av hvilke moduler som er aktivert i applikasjonen kan prosessen foregå slik:
- Som arbeidstaker legger man enkelt og greit inn den planlagte perioden i tidBANK.
- Det sendes samtidig en søknad til leder som kan kommentere og velge å godkjenne eller ikke godkjenne ferien det er søkt om.
- Ferien kan samtidig registreres automatisk i bedriftens Exchange-kalender slik at andre ser- og kan ta hensyn til fraværet ved eksempelvis senere møteplanlegging.
Koordinere jobb og "Hjemme AS"
I den elektroniske tidsalderen vi lever i kan man sågar ta det et skritt til. For at planleggingen av bedriften “Hjemme AS” skal gå knirkefritt, kan man eksemplevis sette opp en integrasjon mellom jobbkalender og familiens delte Google-kalender. På den måten dukker avtalen også opp der, og sikrer at familien havner på ferie på samme sted til samme tid!
Tommy Flovild Engebretsen
Utviklingsansvarlig i Norsk Tid as
Mer informasjon: